Lojistik Terimleri Sözlüğü

Acente: Bir lojistik şirketinin merkez kuruluşu dışında başka bir bölgede firmayı temsilen hizmet veren kuruluştur. 

Açılabilir Tavanlı Konteyner (Opentop): Standart konteynere sığmayan veya konteyner kapısından forklift veya benzeri donanım ile yüklenemeyen yüklerin, vinç veya benzeri ekipmanlarla üstten konabileceği konteyner tipidir. 

ADR: Yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin karayolu ile taşınması kurallarını kapsayan, araç ve sürücülerde gerekli belgelerin arandığı Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması standardıdır. 

Sınıflar: 

Sınıf 1: Patlayıcı Maddeler
Sınıf 2: Gazlar
Sınıf 3: Yanıcı Sıvı Maddeler
Sınıf 4.1: Yanıcı Katı Maddeler
Sınıf 4.2: Kendi Kendine Yanan Maddeler
Sınıf 4.3: Su ile Temas Edince Yanan Maddeler
Sınıf 5.1: Yakıcı (Okside) Maddeler
Sınıf 5.2: Organik Peroksitler
Sınıf 6.1: Zehirli Maddeler
Sınıf 6.2: Bulaşıcı Maddeler
Sınıf 7: Radyoaktif Maddeler
Sınıf 8: Aşındırıcı (Asidik) Maddeler
Sınıf 9: Farklı Tehlikeleri Olan Maddeler 

Akreditifli Ödeme (Payment Under Letter Of Credit – L/C): Alıcının talebi ile bir bankanın verdiği ve alıcı tarafından ayrıntıları belirtilmiş, mala veya hizmete ilişkin belgelerin ibraz edilmesi karşılığında bir satıcıya ödeme yapılacağını gösteren şartlı bir taahhüttür. 

Aktarma: Bir araç ile belli bir destinasyona gelen yüklerin boşaltılarak, özel işleme tabi tutulmadan kısa bir süre içinde başka bir destinasyona sevk edilmek üzere, başka bir araca yüklenmesi işlemidir. 

Aktif İstif: Üzerinde çalışılan ve gereksinime göre malzeme konulan/kaldırılan yüklerin istifidir. 

Ambalaj: Taşınacak yükü sarmaya ve korumaya yarayan, içindeki ürün hakkında bilgiler barındıran metal, plastik, tahta vb. malzemelerden yapılmış kaptır. 

Ambar: Yük taşıma araçlarının yükleme, boşaltma, aktarma yaptıkları kapalı ya da açık güvenlikli alandır. 

Ambar Teslim-Tesellüm Fişi (ATF): Depolama, taşıma ve/veya katma değerli hizmetler sunmak üzere, söz konusu hizmeti veren firma, tedarikçi veya müşterilerden malı teslim alırken veya teslim ederken imzalama ve kaşeleme suretiyle söz konusu eşyaların ilgili tarafın sorumluluğuna geçtiğini belgelemek üzere düzenlenen evraktır. 

Ana Güzergâh: Bir yükün çıkış ve varış destinasyonları arasındaki en uygun ve en çok kullanılan güzergahtır. 

Ana Konşimento (Master Airway Bill – MAWB): Havayolu taşımalarında gerçek göndericiden gerçek alıcıya yapılan gönderilerde kullanılır. 

Anlaşmalı Depo: Bir sözleşmeye dayalı olarak, hizmet verenin müşteri adına depolama faaliyetlerini gerçekleştirildiği depodur. 

Antrepo (Bonded Warehouse): Gümrük mevzuatına tabi eşyaların gümrük prosedürleri sürecinde muhafaza edildiği, gümrük bnalarına yakın bir tür depodur. 

Ara Konşimento (House Airway Bill – HAWB): Acenteler tarafından düzenlenen hava navlunu için kullanılan yükleme dokümanıdır. Yükleme talimatlarını, malın tanımını ve uygulanacak taşıma ücretlerini içerir. 

Ardiye (Storage): Ürünlerin veya malzemelerin saklanıp muhafaza edildiği yerdir.  

Astarya (Laydays and Cancelling Clause – LayCan): Geminin yükleme veya boşaltma için söz konusu limanda kalabileceği günlerin oluşturduğu aralıktır. 

Ata Karnesi (Ata Carnet): Uluslararası ithalat sözleşmesi kapsamında, taraf ülkeler arasında eşyanın gümrük vergisine tabi olmadan geçici kabulüne imkan sağlayan teminat yerine geçen ve beyanname olarak kabul edilen belgedir. 

ATR (ATR Movement Certificate): Türkiye ve Avrupa Topluluğu arasında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması’na göre, serbest dolaşım halinde bulunan malların ihracında gümrük muafiyetinden yararlanmak amacıyla ihracatçı tarafından düzenlenen belgedir. 

BAF (Bunker Adjustment Factor): Konteyner taşıyıcı firmaların petrol fiyatlarındaki dalgalanmaları göz önüne alarak, belirli periyodlarda gemi yakıt maliyetlerini hesaplamaları ve bu değerler doğrultusunda temel navlun fiyatına ek maliyet yansıtmaları işlemidir. 

Barkod: Otomatik tanımlama teknolojisi kapsamında, bir optik okuyucu aygıt ile okunarak bilgisayar ortamına sayı, karakter ya da bunların karışımı olarak aktarılabilen, farklı kalınlıklardaki çizgi-boşluk kombinasyonlarıdır. 

Bekleme Süresi: Yükün fiziksel olarak hareket etmediği süredir. 

Beyan Tutarı: Göndericinin beyan ettiği mal değeridir. 

CAF (Currency Adjustment Factor): Geminin yük taşıma ücretini ifade eden navluna Amerikan dolarında meydana gelen dalgalanmaların dahil edilmesi işlemidir. 

CFR (Cost and Freight): Satıcının tüm masraf ve riskleri üstlenerek malları yükleneceği limana kadar getirmesi, gümrük işlemlerini yaptırıp, navlun ücretini ödeyerek yüklemeyi gerçekleştirmesini esas alan teslim şeklidir. Bu andan itibaren navlun dışındaki malla ilgili tüm masraf ve riskler alıcıya aittir. 

CIF (Cost, Insurance and Freight): Satıcının sigorta primi, navlun ve yükleme masrafları ve riskleri üstlenerek malları yükleyeceği limana getirdiği teslim şeklidir. Satıcı sigorta primini ödemek suretiyle yüklediği mal cinsine uygun olan deniz nakliyat sigortası yaptırır. Mallar gemiye yüklendikten sonra navlun ve sigorta primi dışındaki masraflar ve risk alıcıya geçer. 

CIP (Carriage and Insurance Paid To): CIP teslim, satıcının ticarete konu olan ürünleri daha önce kararlaştırılan yerde belirlenen varış noktasına götürmesi için satıcı tarafından tayin edilip sözleşmesi yapılan nakliyeciye veya kişiye nakliye (navlun) ve sigorta bedeli ödenmiş bir şekilde teslim etmesi veya bu şekilde teslim edilmiş ürünleri tedarik etmesidir. 

CMR Anlaşması: Uluslararası nitelikteki CMR Anlaşması’nın hükümlerini kabul eden ülkelerce kullanılan, taşınan malın kayıp, ziyan ve gecikme durumunda malı gönderen, taşıyan ve alıcının haklarını saptayan çok uluslu bir karayolu taşıma anlaşmasıdır.  

CMR Karayolu Taşıma Belgesi (CMR International Consignment Note):  Taşımanın CMR hükümlerine göre yapıldığını gösteren belgedir. Gönderici veya lojistik firması tarafından alıcının adına düzenlenmektedir.  

ConRo Gemisi: Alt güvertede araç, üst güvertede konteyner taşıyabilen gemidir. 

CPT (Carriage Paid To): Teslim şeklinden sonra belirtilen yere kadar satıcının navlunu ödenmiş bir şekilde malı teslim edecek olması anlamına gelir. Satıcı malları sağlam bir şekilde kendi nakliyecisine teslim ettikten sonra, çıkış gümrük işlemlerini yaptırır ve yükleme ile ilgili bilgileri ve evrakları alıcıya iletmekle yükümlüdür. Alıcı bu bilgileri aldıktan sonra malları hasara karşı sigortalatmalıdır.  Malların nakliyeciye teslim edilmesinden sonraki tüm hasarlar ve ek masraflar alıcıya aittir. 

Çapraz Sevkiyat: Tedarikçiden temin edilen ürünlerin stoğa alınmadan ve taşıma kabı bazında içeriği bozulmadan müşterilerin gereksinimlerine göre tasnif edilerek sevk edilmesi işlemidir. 

Çeki Listesi (Packing List): Kargonun içindeki eşyaların adet, parça, ağırlık, boyut ve numaraları ile alıcı bilgilerini ve adresini gösteren listedir. 

 

Dağıtım Ağı: Ürünlerin sevk noktalarından teslim noktalarına kadar geçen süreçte yer alan depo, rota, satış noktası vb. öğelerin tanımlandığı sistemdir. 

Dağıtım Kanalı: İşletmenin ürettiği ve/veya sunduğu malların/hizmetlerin, işletmeden son kullanıcıya kadar olan akışında, bu akış üzerindeki bağlantı noktalarının bütünüdür. 

Dağıtım Merkezi: Tedarikçiden gelen ürünlerin dağıtıma kadar geçen süre içinde depolama, elleçleme, ambalajlama ve sevkiyatı gibi işlemlerinin yapıldığı lojistik tesislerdir. 

Dara: Taşıma aracının veya kabının boş ağırlığı. 

Demuraj: Yükleme ve boşaltma süresinin aşılması ya da bekleyen yükün tanınan süreden önce gümrükten çekilip boşaltılamamasıdır. 

Depolama: Belirli bir noktadan/noktalardan gelen ürünlerin/yüklerin teslim alınıp, belirli bir süre muhafaza edilmesi, korunması ardından istenilen noktalara gönderilmek üzere hazırlanmasıdır. 

Desi: Yük taşıma ücreti hesabında kullanılmak üzere; paket, sandık, koli gibi yüklerin üç boyutunun (en, boy, yükseklik) santimetre cinsinden birbiriyle çarpıldıktan sonra 3.000’e bölünmesi ile elde edilen değerdir. 

Doğrudan (Direkt) Sevkiyat: Yüklerin bir depolama işlemi yapılmaksızın müşteriye gönderilmesidir. 

Doküman: Fatura, satın alma emri vb. formların her biridir. 

Dökme Yük: Yükün ekipmanla elleçlenebilecek bir taşıma kabının içinde olmadığı ve elleçlemenin yüke dokunmayı gerektirdiği yükleme tipidir. 

Dördüncü Parti Lojistik (Fourth Party Logistics – 4PL): Müşterilerine kapsamlı tedarik zinciri çözümleri sunmak için, kendi organizasyonunun kaynaklarını, yeteneklerini ve teknolojisini, üçüncü taraf lojistik (3PL) şirketleri ile bir araya getiren şirketlerdir.  

Elleçleme (Handling): Lojistik tesislerde, ürünlerin yerinin değiştirilmesi, paket yapısının bozulup yeniden oluşturulması, kap boyutlarının değiştirilmesi, kontrol edilmesi, etiketleme, streçleme gibi işlemlerin tamamı için kullanılan genel bir ifadedir. 

Elektronik Ürün Kodu: Tedarik zincirindeki bir ürünün küresel olarak, anında ve otomatik tanımlanması ve izlenmesi için kod versiyonu, üretici/imalatçı bilgisi, ürün tipi ve ürünün seri numarası bilgilerini içeren koddur. 

Emtia: Ticarete konu olan tüm mallar ve ürünlere verilen isimdir. 

Envanter (Inventory): İşletmedeki tüm demirbaş ve stokların fiziksel ve/veya mali listesi. 

ETA (Estimated Time Of Arrival): Tahmini varış tarihidir. 

Euro Palet (EUR – pallet): Avrupa ülkeleri palet standartlarına uygun ölçü, kalite, malzeme cinsi, nem oranı, kullanılan çivi gibi saptanış özelliklere sahip paletlerdir.  Euro Palet olarak tanımlamışlardır. Euro Palet’in standart numarası UIC 435-2V’dir. Ölçüleri ise 80 cm x 120 cm’dir. 

Feeder Service: Büyük deniz gemilerinden küçük deniz gemilerine veya mavnalara veya bu olayın tersi olduğu zaman malların alınması veya teslimi olayıdır.  

FIFO (First in First Out): Depolama ve maliyetlendirmede kullanılan, depolama için ilk giren malzemenin ilk çıkacağını öngören kuraldır. 

Filo Yönetimi: Lojistik firmalarında var olan özmal araç, ekipman, garaj ve alt yapı sistemlerinin bir düzen içerisinde yönetilmesi işidir.  

Fiziksel Dağıtım: Üretilen malların tüketicilere fiziksel olarak taşınması, depolanması, stok kontrollerinin yapılması, ambalajlanması, bilgi iletişimi ve sipariş işlemlerinin gerçekleştirilmesidir. 

Fiziksel Sayım: Depo veya tesisteki tüm envanterin, giriş ve çıkış işlemlerinin geçici süre ile durdurularak genellikle yılda bir ya da iki kez belirli bir düzen içinde sayılması ve kaydedilmesi sürecidir. 

Fleksi Tank: Sıvı ürünlerin konteyner, TIR ve vagon içinde taşınmasını sağlayan, bidon ve varile göre hacim kullanımı çok daha yüksek, sıvı ürünün pompa ile boşaltıldığı, temizlik gerektirmeyen tek kullanımlık ambalaj malzemesidir. 

Forklift: Açık ve kapalı alanlarda yükleme, boşaltma, taşıma, yerleştirme, istifleme vb. elleçleme işlemleri için kullanılan çatallı taşıma aracıdır. 

Frigo Taşıma (Transportation Refrigerated): -26 derece sıcaklığa kadar taze ve dondurulmuş gıda taşımacılığı anlamına gelir. 

FTL (Full Truck Load): Tam kamyon yükü kavramı, kamyonun yük kapasitesinin tam olarak doldurulduğu, tek bir yükü taşıdığı nakliyatlar için kullanılır. 

 

Gabari: Araçların yüklü veya yüksüz olarak karayolunda güvenli seyirlerini sağlamak amacı ile uzunluk, genişlik ve yüksekliklerini belirleyen ölçülerdir. 

Gönderici: Ürünün taşınmasını talep eden taraftır. 

Grupaj: Bir taşıma aracı veya kabının birden fazla göndericinin yükünü taşımasıdır. 

Gümrük Beyannamesi (Bill Of Entry): Gümrük idarelerine, yurda girecek veya çıkacak olan, transit yapılmak veya başka bir işleme tabi tutulmak istenen eşyaya ilişkin özelliklerini, boyutlarını, niteliklerini belirten yazılı beyan belgesine denir.  

Gümrük İzin Belgesi: Tüm yasal gerekliliklerin karşılandığına ve aracın ayrılabileceğine ilişkin gümrük belgesidir. 

Gümrük Tescil: İhracatçı ya da ithalatçı firma veya gümrükçüsü tarafından hazırlanan gümrük beyannamesinin gümrük nezdinde onaylanması, ilgili emtianın ithalatının yapılabilmesi için gümrük onayına sunulmasıdır. 

Güvenli Bölge: Özel malzemelerin depolanması için ayrılan yerdir. 

Hamule Senedi: Tren ile taşımacılıkta kullanılan taşıma belgesi olup “malların demiryolu ile taşınmasına ilişkin uluslararası anlaşma” (Convention Internationale Concernantle Transports Des Marchandises Par Chemins De Fer) – kısa adı CIM – anlaşmasına tabi olarak düzenlenen belgedir. 

Hasar: Malzemelerin nakliyesi, depolanması, elleçlenmesi vb. işlemler sırasında oluşan bozulma ve deforme olma vb. değer kaybına neden olan zararların tümüdür. 

Hava Konşimentosu (Airway Bill): Gönderici ile hava taşıyıcı arasında ciro edilemez formda hazırlanan taşıma senedidir. 

IATA (International Air Transport Association): Uluslararası hava taşımacılığında yolcu ve kargo taşımacılığının tariflerini ve yetkilendirilmelerini denetleyen örgüttür. 

IMCO Charge: Tehlikeli madde taşımalarında armatörün talep ettiği ek ücrettir. 

IMO Belgesi (IMO Document): Yanıcı, patlayıcı ve kimyasal yüklerin taşınması için kullanılan belgedir. 

Intermodal Taşımacılık (Intermodal Transportation): Taşıma ünitesi içindeki yük elleçlenmeden, birden fazla taşıma modunun bir arada kullanıldığı taşıma türüdür. 

İhracat (Export): Malların içinde bulunulan ülkeden başka bir ülkeye gönderilmesi yolu ile oluşan ticarettir. 

İkmal (Replenishment): Malzemenin depolama sürecinde, farklı ambalaj biçimlerinde ve/veya depolama lokasyonlarında bulunabilirliğinin sağlanması için yapılan depo içi transfer işlemidir. 

İrsaliye: Satılan malı bir yerden başka bir yere sevk ederken kullanılan, maliye onaylı mal teslimini gösteren belgedir. 

İthalat (Import): Malların bir başka ülkeden, içinde bulunulan ülkeye getirilmesi yolu ile oluşan ticarettir. 

Joint Rate (Müşterek Navlun Ücreti): Birinci taşıma noktasından diğerine kadar uygulanan fiyattır.

Just In Time Delivery System: Malzemenin, gereken zaman ve miktarda, gereken yerden alınıp gereken yere istenilen koşullarda sevkiyat ve teslimatına yönelik sistemdir. 

K1 Yetki Belgesi: Bir veya birden fazla özmal taşıtla ticari amaçlı karayoluyla şehirlerarası eşya taşımacılığı yapacak olan gerçek veya tüzel kişilerin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan almaları gereken yetki belgesidir. Şirketler için 75 ton taşıma kapasitesi şahıslar için 25 ton kapasite şartı uygulanmaktadır. 

Kabotaj: Bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. 

Kanban: Tam Zamanında Üretim/Tedârik sistemlerinde gereksinim duyulan malzemenin, gereksinim duyulduğu zaman ve miktarda teminini sağlayan bilgi, doküman, sinyal, elektronik mesaj. Bir stok noktasında yeni parti malın bir önceki partinin kullanımına bağlı olarak sipariş edildiği bir çekme sistemidir. 

Katma Değer: Bir şirketin işçilik, amortisman, kar, vergi ve borçlar toplamına ilişkin artırılan veya iyileştirilen değer, işlevsellik veya yarardır. 

Knocked Down (KD): Maliyeti düşük bir yükleme gerçekleştirmek için yükün yeniden montajlanmak üzere parçalarına ayrılmasıdır. 

Kod: Ortak kullanılan bilgileri ayrıştırarak sınıflandırmak amacıyla metnin numerik veya alfa-numerik gösterimidir. 

Kombine Taşımacılık: Taşımanın çıkış noktasından varış noktasına kadar en az iki taşıma modu ile (karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu) taşınması demektir. 

Komple: Bir taşıma aracı veya ünitesinin tek bir göndericiye tahsis edilmesidir. 

Konsolidasyon (Consolidation): Küçük miktarlı yüklerden büyük yükleme partileri oluşturarak ölçek tasarrufu sağlanmasıdır. 

Konşimento (Bill Of Lading): Gönderici ve alıcının tüm detaylarının bulunduğu, yükleme yeri ve tarihi, malın teslim edileceği yer, mal cinsi, adeti, brüt kilosu ve teslim şekli gibi bilgileri içeren yükleme talimatıdır. 

Konteyner: Uluslararası standartlara sahip taşımacılık sistemi içinde verimli, güvenli ve hasarsız bir şekilde malzeme taşıması için üretilmiş, yeniden kullanılabilir çelik kutu şeklinde yapılardır. 

Küşat: Mal sahiplerinin, beyannamelerini düzenleyebilmek için beyandan önce eşyalarını muayene etme, numune alma ve tartma hakkıdır. 

L2 Belgesi (L2 Document): Karayolları Taşıma Kanunu gereği, uluslararası lojistik işletmeciliği yapan firmaların sahip olması gereken bir yetki belgesi türüdür.  

LIFO (Last In First Out): Son giren malzemenin ilk çıkacağını öngören ilkedir.

Lojistik: Bir ürünün ilk üreticiden son tüketiciye kadar olan nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, dağıtım gibi tüm süreçleridir. 

Low-bed (Deve Boynu Treyler): Uluslararası ve yurt içi karayolu taşıma yönetmeliğine göre standartların dışında, normal kamyonlarla veya tırlarla taşınamayacak büyüklükte, uzunlukta, genişlikte veya tonajda olan yüklerin taşınmasını sağlayan yarı römorklardır. 

Mahrece İade (Return to Country Of Origin): İthal edilen malzemenin niteliklere uygun olmadığı durumlarda çıkış ülkesine geri gönderilmesidir.  

Mal Kabul: Depoya gelen malzemenin kabul edilmesi işlemidir.  

Manifesto (Manifest): Taşıyıcı ve acentesi tarafından hazırlanan detayların listesini gösteren belgedir. 

Muayene: Depolama veya Gümrük noktalarında malzemenin üçüncü şahıslar gözetiminde analiz ve kontrol edilmesidir. 

Mücbir Sebep (Force Majeure): Sözleşmelerde tarafların öngörülemeyen durumlardan dolayı (deprem, sel, savaş vb.) sorumlu tutulamayacaklarına ilişkin hükümdür. 

Mühür (Seal): Araç gümrüklendikten sonra takılan ve teslime kadar izinsiz açılmadığını gösteren kilitleme sistemidir. 

Navlun (Freight): Taşıma hizmeti karşılığında ödenen ücrettir. 

Ordino (Delivery Order): Bir poliçenin arkasına ciro edildiği kişiye ödenmesi için yazılan havale emridir. 

Özet Beyannamesi: İhraç ya da ithal edilecek malın gümrüğe geldiğini gösteren belgedir. 

 

Paketleme: Bir ürünün hasarsız bir şekilde taşınabilmesi için kullanılan koruyucu ekipmanların tümüdür. 

Paletleme: Taşınacak veya depolanacak olan yükün paletlerde istiflenmesidir. 

Panelvan: Yük taşımak için üretilmiş bir tür araçtır. 

Parsiyel Yükleme (Partial Shipments): Aynı güzergahta farklı müşterilerin yüklerini, aynı tır ile taşıma yöntemidir. 

Rotalama: Taşıma işleminin çıkış noktasından varış noktalarına hangi sırayla ve hangi güzergah üzerinden yapılacağının belirlenmesidir. 

Römork: Bir çekici araç tarafından çekilen ve taşıyacağı yükün özelliklerine uygun bir şekilde imal edilen, kendi tekerlekleri üzerinde park edilebilen, yük taşıma amaçlı karayolu taşıma aracıdır. 

Römorkör: Büyük gemilerin, liman alanlarında hızlı ve güvenli bir şekilde manevra yapmasına yardımcı olan motorlu deniz aracıdır. 

R2 Belgesi (R2 Document): Karayolları Taşıma Kanunu gereği, uluslararası taşıma işleri organizatörlüğü yapan firmaların sahip olması gereken bir yetki belgesi türüdür.  

Serbest Bölge: Serbest dolaşımda olmayan eşyanın herhangi bir gümrük rejimine tabi tutulmaksızın ve serbest dolaşıma sokulmaksızın, gümrük mevzuatında öngörülen haller dışında kullanılmamak ya da tüketilmemek kaydıyla konulduğu, ithalat vergileri ile ticaret politikası önlemlerinin uygulanması bakımından, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında olduğu kabul edilen serbest dolaşımdaki eşyanın, bir serbest bölgeye konulması nedeniyle normal olarak eşyanın ihracına bağlı olanaklardan yararlandığı yerlerdir. 

Sevk İrsaliyesi (Packing Slip): Üzerinde araçtaki yükün adını, miktarını, navlun bedelini, kesilen fatura numarasını belirten resmi evraktır. 

Sevkiyat (Shipment): Taleplerin sevk günü, yeri, yükleme aracı, rotası, miktarı vb. Gibi ölçütlere göre tasnif edilerek ilgili resmi evraklarla talep edilen yerlere ulaştırmak üzere depodan çıkarılması işlemidir. 

Sovtaj: Hasar gören ürünlere sigorta eksperi tarafından biçilen maddi değerdir.

Supalan: Genellikle kara ve deniz yolu ile yapılan taşımalarda kullanılan, malzemenin taşımayı yapan araç üzerinde gümrüklemesinin yapıldığı durumdur. 

Swap Body: Üst üste istiflenemeyecek ve stacker tarafından tepeden kaldırılamayacak kadar ince yapılmış konteynerlerin adıdır. 

Taşıma İrsaliyesi (Delivery Note): Ticari Mal, Hammadde, Hurda, Sabit Kıymet gibi maddi olan her çeşit işletmedeki varlıkların miktarsal olarak her hareketini resmi belge altına almak amacıyla kullanılan resmi evraktır. 

Tedarik Zinciri: Tedarikçiden müşteriye doğru hareketleri kapsayan ve bu süreç içerisindeki örgütler, insanlar, teknoloji gibi faaliyetlerin bütününe verilen isimdir.  

Tedarikçi: Mal ve hizmet sağlayıcısı firmadır. 

Tehlikeli Madde: Sağlığa, güvenliğe ve bulunduğu ortamdaki diğer malzemelere zarar verme riski olduğu için taşıma ve depolama sırasında özel önem verilmesi gereken malzemedir. 

Temin Süresi: Bir ürünün/hizmetin satın alma siparişinin veya üretim emrinin verilmesi ile sipariş teslimatının veya ürün üretiminin gerçekleşmesi arasındaki süredir. 

Tesellüm: Malzemeyi teslim eden yetkili personelden malın, firma yetkilisi tarafından teslim alınma işlemidir. 

Tesellüm Belgesi (Certificate Of Delivery): Depolama, taşıma ve/veya katma değerli hizmetler sunmak üzere, söz konusu hizmeti veren firma, tedarikçi veya müşterilerden malı teslim alırken veya teslim ederken imzalama ve kaşeleme suretiyle söz konusu eşyaların ilgili tarafın sorumluluğuna geçtiğini belgelemek üzere düzenlenen evraktır. 

THC (Terminal Handling Charges): Limandaki elleçleme ücretidir. 

Tır Karnesi (TIR Carnet): Hareket noktasındaki gümrük idaresinden, varış noktasındaki gümrük idaresine kadar bir prosedür altında taşımayı sağlayan bir gümrük transit belgesidir. İhtiva ettiği sayfa sayısına göre 4, 6, 14 ve 20 yaprak olmak üzere çeşitlere ayrılmıştır. 

Tonaj: Bir yük taşıma aracının ton cinsinden taşıma kapasitesidir. 

Transpalet: Depoda sipariş toplama, araç yükleme ve boşaltma işlemlerinde kullanılan, alçak konumlarda çalışmaya elverişli malzeme elleçleme ekipmanıdır. 

UBAK: 1 Ocak 1974 tarihinde yürürlüğe konmuştur.2006 yılında UBAK, Uluslararası Ulaştırma Forumu (ITF) olarak değiştirilmiştir. UBAK belgesi, Sekretarya tarafından üye ülkelere tanınan kota dahilinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bankalığı tarafından belirli koşulları sağlayan firmalara her yılın başında tahsis edilen, beraberinde usule uygun olarak doldurulmuş bir seyir defteri olan, üye ülkeler arasında gerçekleştirilen taşımalarda kullanılan izin belgesidir. 

Uluslararası Taşıma: Bir ülkeden bir ülkeye doğrudan veya transit olarak; karayolu, denizyolu, demiryolu ve/veya havayoluyla yapılan her çeşit taşımadır. 

Uluslararası Teslim Şekilleri (Incoterms): Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından uluslararası ticarette kullanılan terimlerin bir standarda kavuşturulması amacıyla uygulamaya konulan bir programdır. 

Üçüncü Parti Lojistik (Third Party Logistics – 3PL): Müşterilerinin lojistik faaliyetlerini (öncelikle taşıma ve depolama) üstlenen ve konusunda uzman olan lojistik şirketleridir. Birinci parti ifadesi ile satıcı şirket, ikinci parti ifadesi ile alıcı şirket, üçüncü parti ifadesi ile ise satıcı ve alıcı şirketler arasındaki bazı hizmetleri üstlenen şirket kastedilmektedir. 

Vesaik Mukabili Ödeme (Cash Against Documents – CAD): İthalatçı firmanın bankasının ihracat bedelini, ihracatçı firmanın bankasına ödemesi karşılığında belgelerin ithalatçıya teslimini öngören ödeme şeklidir. İthalatçı teslim aldığı ödeme belgeleri ile malı gümrükten çekme hakkına sahip olur. Bu ödeme şekline belge karşılığı ödeme şekli de denir. 

Vinç (Crane): Ağır yük kaldırmaya ve bir yere taşımaya yarayan araçtır. 

 

Yük: Taşınan mal, ürün veya eşyadır. 

Yükleme: Sevk amacıyla malzemelerin tren, uçak, kamyon vb. bir araca güvenli bir şekilde yüklenmesi işlemidir. 

Yükleme Alanı: Yüklerin konulduğu palet, platform vb. alandır. 

Zararlı Madde: Depolama ve taşıma sırasında sağlık, güvenlik ve hasar açısından risk doğurabilecek maddedir. 

Zeyilname: Sigorta poliçesinin yürürlükte bulunduğu dönem içerisinde meydana gelen değişiklikleri belirtmek için düzenlenen belgedir.